veelgestelde vragen

ENTREE VAN NEDERLANDERS NAAR COSTA RICA 

 

COVID-19

Aan welke eisen moet ik voldoen om Costa Rica binnen te komen?

De lucht- en zeegrenzen van Costa Rica zijn open. Vanaf 1 augustus 2021 hoeven reizigers die het land binnenkomen met een volledig vaccinatieschema geen verzekering te tonen, alleen de internationale QR-code met hun naam, datum van de laatste vaccinatie en farmaceutisch bedrijf is vereist. Het COVID-19 vaccinatiebewijs is beschikbaar via CoronaCheckApp. Daarnaast is het COVID-19 vaccinatiebewijs ook te downloaden (en uit te printen) op de volgende website: https://coronacheck.nl/nl/print/

 

Degenen die geen volledig vaccinatieschema hebben, moeten voldoen aan de vereisten van de ziektekostenverzekering.

 

Dan kunt u uw Nederlandse polisnummer gebruiken, als deze uw medische kosten dekt en bij aankomst op de luchthaven van Costa Rica kunt u aanvullende quarantainedekking afsluiten bij de lokale verzekering. Houd er rekening mee dat de verzekering u gedurende uw hele verblijf moet dekken.

 

In ieder geval dienen alle reizigers voorafgaand aan hun reis de Health Pass in te vullen. Lees meer details op www.visitcostarica.com

 

Wat is de Health Pass?

Het is het formulier dat elke toerist moet invullen om Costa Rica binnen te komen. Het is beschikbaar via de link https://salud.go.cr . Hier moet de toerist onder andere zijn persoonlijke gegevens, informatie over zijn vlucht en ook zijn verzekering invullen. Nadat de gegevens zijn ingevoerd, stuurt het systeem een QR-code naar het genoteerde e-mailadres, dat bij aankomst in het land wordt geverifieerd. Als de kleur van de QR-code groen is, kan de toerist zonder problemen het land binnenkomen, als het niet groen is, betekent dit dat andere details nog moeten worden gevalideerd (meestal de verzekering).

 

De Health Pass moet door elke reiziger, ook minderjarigen, individueel worden ingevuld in de periode van 72 uur voorafgaand aan hun vlucht.

 

  

IMMIGRATIEVEREISTEN

 

Ik ben nederlands, heb Ik een visum nodig?

Nederlandse staatsburgers hebben geen visum nodig om Costa Rica binnen te komen, maar ze moeten een geldig paspoort hebben (minimaal 1 dag geldig) en een ticket om Costa Rica binnen 90 dagen na binnenkomst te verlaten (om terug te keren naar uw land of om naar een ander land). Voor een verblijf langer dan 90 dagen moet u een verblijfsvergunning aanvragen bij de immigratiedienst, zie www.migracion.go.cr

 

Raadpleeg de volgende link met nationaliteiten om de vereisten te raadplegen om het land binnen te komen op basis van uw immigratiestatus

 

Toegang tot Costa Rica met medicijnen (inclusief opioïden)

Het zou geen probleem moeten zijn om Costa Rica binnen te komen. Als u uw persoonlijke medicijnen moet innemen tijdens het reizen, houd dan rekening met het volgende:

- Neem alleen de benodigde hoeveelheid mee, die normaal gesproken wordt gebruikt door een persoon met uw gezondheidstoestand.

- U moet een recept of een schriftelijke verklaring van uw arts hebben, waarin staat dat het geneesmiddel onder zijn/haar toezicht wordt gebruikt en dat u het nodig heeft voor uw lichamelijke gezondheid.

- Laat de medicijnen etiketteren of goed identificeren.

 

Dit recept/verklaring hoeft niet gelegaliseerd te worden op het Consulaat.

 

Voor meer informatie de volgende link: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/costa-rica/reizen/medicijnen-meennemen